met snelle salade
1 | Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kom het gehakt, de panko, yoghurt en specerijen. Breng op smaak met wat peper en zout. Kneed samen tot een grote bal en maak hier vervolgens kleine gehaktballetjes van. | ||||
2 | Snipper de ui fijn. Verhit olie in een ruime koekenpan. Fruit de ui op laag vuur 1-2 min. Voeg dan de gehaktballetjes toe en bak 4-5 min rondom aan op middelhoog vuur. Zet het vuur lager en voeg 1-2 el water toe. Laat de gehaktballetjes in 8-10 min op laag vuur helemaal gaar worden. Voeg nog een paar keer 1-2 el water toe als de pan droog is. | ||||
3 | Maak ondertussen de salade: Schil de winterpeen met een dunschiller. Snijd vervolgens in hele dunne reepjes. Dit kan met een mes, maar ook met een spirelli of mandoline. Halveer de komkommer in de lengte. Schraap de zaadlijst eruit met een lepeltje en snijd de komkommer in boogjes. Meng de veldsla, komkommer en winterpeen in een saladekom. Hou wat veldsla en komkommer achter als beleg op het broodje. Breng de salade op smaak met wat witte wijnazijn en extra vierge olijfolie. | ||||
4 | Bak de Surinaamse puntjes in 1-2 min af in de oven. Snijd open en beleg met wat veldsla en komkommer. Verdeel de Zweedse balletjes over de puntjes en serveer met de salade. | ||||
Ingrediënt | 2 pers. | 3 pers. | 4 pers. | 5 pers. | Eenheid |
Half om halfgehakt | 200 | 300 | 400 | 500 | gr |
Panko | 20 | 30 | 40 | 50 | gr |
Yoghurt | 0,4 | 0,6 | 0,8 | 1 | bakje |
Ui | 0,5 | 0,75 | 1 | 1,25 | st |
Nootmuskaat en gerooke paprikapoeder | 4 | 6 | 8 | 10 | gr |
Surinaamse punten | 2 | 3 | 4 | 5 | st |
Veldsla | 75 | 100 | 125 | 150 | gr |
Komkommer | 0,5 | 0,75 | 1 | 1,25 | st |
Winterpeen | 0,5 | 0,75 | 1 | 1,25 | st |
Ingrediënt | 2 pers. | 3 pers | 4 pers | 5 pers. |
Olijfolie |
|
|
|
|
Peper en zout |
|
|
|
|
Witte wijnazijn | naar smaak | naar smaak
|
naar smaak
|
naar smaak
|
Extra vierge olie |
naar smaak
|
naar smaak
|
naar smaak
|
naar smaak
|
Oven, Koekenpan
Energie (KJ) 2309, Energie (kcal) 555, Eiwit (g) 32, Koolhydraten (g) 39, waarvan suikers (g) 7, Vetten totaal (g) 29, waarvan verzadigd (g) 11, Vezels (g) 5, Zout (g) 1
Dit gerecht bevat: Gluten, Melk, Sulfiet*
*Kan sporen van andere allergenen bevatten.